Debata Kopacz-Szydło: Oświadczenie TVP w związku z protestami komitetów

• Autor: AT
  • 16 października 2015 09:20
Debata Kopacz-Szydło: Oświadczenie TVP w związku z protestami komitetów Audycja Beata Szydło – Ewa Kopacz nie jest debatą (fot.TVP)

- Audycja „Beata Szydło – Ewa Kopacz. Rozmowa o Polsce” nie jest debatą, a jedną z audycji publicystycznych - podało Centrum Informacyjne Telewizji Polskiej.

Telewizja Polska odniosła się do zapytań, wystosowanych w mediach przez komitety wyborcze, biorące udział w wyborach parlamentarnych 25 października, a odnoszące się do zaplanowanej na poniedziałek 21 października audycji telewizyjnej z udziałem premier Ewy Kopacz i kandydatki PiS na premiera Beaty Szydło.

Telewizja może emitować audycje poświęcone wyborom

- Uprzejmie informujemy, że opierając się na dyspozycji zawartej w art. 13 Ustawy o radiofonii i telewizji Telewizja Polska - oprócz obowiązkowych audycji wyborczych, których emisja wynika z obowiązków nałożonych na nadawców publicznych w art. 24 ust. 1 urt. oraz w rozdziale 13 działu I i rozdziale 10 działu III Kodeksu wyborczego - emituje audycje własne poświęcone wyborom i przedstawianiu programów wyborczych poszczególnych komitetów – czytamy w stanowisku TVP.

- Jest to realizacja zasady określonej w art. 13 Ustawy o radiofonii i telewizji, której nie ograniczają w żaden sposób przepisy Kodeksu wyborczego. Uprawnienie nadawców do emisji audycji własnych podkreśliła także Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji, dokonując wykładni autentycznej przepisów Rozporządzenia w sprawie szczegółowych zasad i trybu przeprowadzania debat przez Telewizję Polską, stwierdzając jednoznacznie, że obowiązki nałożone przepisami szczególnymi nie wyłączają możliwości organizowania przez TVP innych przedsięwzięć programowych – dodano w dokumencie.

- Dlatego przedstawiciele różnych komitetów wyborczych są np. zapraszani do audycji publicystycznych emitowanych w Telewizji Polskiej – podkreślono.

Audycja to nie debata

- Trzeba wyraźnie podkreślić, że audycja Beata Szydło – Ewa Kopacz. Rozmowa o Polsce nie jest debatą w rozumieniu art.120 § 1 Kodeksu wyborczego, a jedną z audycji publicystycznych realizowanych i emitowanych na podstawie samodzielnych uprawnień nadawcy określonych w art. 13 ust. 1 ustawy o radiofonii i telewizji – zakończono.

W poniedziałek 19 października o godz. 20. Ewa Kopacz i Beata Szydło spotkają się w programie „Beata Szydło – Ewa Kopacz. Rozmowa o Polsce" którą pokażą: TVP1, TVP Info, TVN24 i Polsat News. Dzień później zaplanowana jest debata z udziałem przedstawicieli ośmiu ogólnopolskich komitetów, których kandydaci startują do Sejmu w wyborach 25 października.