Zbigniew Maj odchodzi ze stanowiska Komendanta Głównego Policji

• Autor: Parlamentarny.pl (JS)
  • 11 lutego 2016 09:11
Zbigniew Maj odchodzi ze stanowiska Komendanta Głównego Policji Funkcję szefa policji Maj pełnił od połowy grudnia 2015 roku (fot. policja.pl)

Komendant Główny Policji Zbigniew Maj odchodzi ze stanowiska - informuje portal tvn24.pl. Funkcję szefa policji Maj pełnił od połowy grudnia 2015 roku.

Jak informuje TVN24, okoliczności odejścia inspektora Zbigniewa Maja nie są na razie znane. Dziś (11 lutego) o godzinie 11:00 ma odbyć się konferencja prasowa w tej sprawie.

- To moja suwerenna decyzja - zaznaczył w rozmowie z tvn24.pl. - Ma ona związek z pomawianiem mnie o rzekome przestępstwa, których nie popełniłem - dodawał.

RMF FM podaje, że odejście szefa policji może mieć związek z tajną operacją przeciwko niemu, jaką przygotowali funkcjonariusze Biura Spraw Wewnętrznych. Chodzi o sprawę sprzed kilkunastu lat, kiedy Zbigniew Maj pracował w Centralnym Biurze Śledczym. Wtedy jeden z informatorów pomówił go o przyjęcie łapówki.

Zbigniew Maj funkcję Komendanta Głównego Policji pełnił od połowy grudnia 2015 roku.

Urodził się 6 grudnia 1971 roku w Kaliszu. Jest magistrem inżynierem w zakresie ekonomiki rolnictwa – absolwent Akademii Rolniczej w Poznaniu. Ukończył studia podyplomowe w zakresie zarządzania jednostką organizacyjną w administracji publicznej - WSPol.

Do Policji wstąpił w 1996 roku. W 1998 roku ukończył Studium Oficerskie WSPol. Umiejętności zawodowe zdobywał i doskonalił na różnych stanowiskach w służbie kryminalnej. Ukończył wiele kursów i szkoleń specjalistycznych. Jest twórcą i członkiem zespołu ds.uprowadzeń oraz współtwórcą algorytmu działań policji w sytuacjach kryzysowych. Jest także koordynatorem i twórcą struktur Centralnego Biura Śledczego Policji.