Powstała Rada Rolnictwa Ekologicznego. Czym się będzie zajmować?

Powstała Rada Rolnictwa Ekologicznego. Czym się będzie zajmować?
Rada została powołana jako organ pomocniczy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w celu utworzenia płaszczyzny dialogu pomiędzy resortem a różnymi organizacjami działającymi na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego i rynku żywności ekologicznej (fot.arch.)

Rozpoczęła działalność Rada Rolnictwa Ekologicznego, w jej skład weszło 30 osób. Ma ona stanowić płaszczyznę do dialogu między ministrem rolnictwa a różnymi organizacjami rolników ekologicznych - poinformował resort rolnictwa.

Jak podał resort rolnictwa, na inauguracyjnym posiedzeniu Rady w tym tygodniu jej przewodniczącym został dr Józef Tyburski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Powołał on stałe grupy robocze do spraw: regulacji prawnych, poprawy efektywności gospodarstw ekologicznych i badań naukowych oraz rozwoju krajowego rynku żywności ekologicznej, w celu opracowania propozycji rozwiązań dla rozwoju rolnictwa ekologicznego.

W skład Rady weszło 30 przedstawicieli organizacji i instytucji działających w sektorze rolnictwa ekologicznego, w tym: uczelni wyższych, instytutów, instytucji sprawujących nadzór nad produkcją ekologiczną, podmiotów doradczych, a także organizacji oraz związków zawodowych zrzeszających producentów ekologicznych.

Rada została powołana jako organ pomocniczy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w celu utworzenia płaszczyzny dialogu pomiędzy resortem a różnymi organizacjami działającymi na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego i rynku żywności ekologicznej.

Do głównych zadań Rady należy m.in. opiniowanie, konsultowanie i przedstawianie propozycji rozwiązań systemowych w rolnictwie ekologicznym; wspieranie przedsięwzięć służących rozwojowi rolnictwa ekologicznego i rynku żywności ekologicznej; upowszechnianie wiedzy o nowych regulacjach prawnych oraz wytycznych resortu dotyczących rolnictwa ekologicznego; popularyzacja osiągnięć rolnictwa ekologicznego w kraju i za granicą.

Dalsze prace Rady mają się odbywać w ramach poszczególnych grup roboczych.

Rolnictwo ekologiczne monitorowane jest przez Instytut Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Z ostatniego raportu IJHASR-u obejmującego lata 2013-2014 wynika, że w Polsce pod koniec 2014 r. było 25,4 tys. gospodarstw ekologicznych, tj. nieco mniej niż było w 2013 r.

Najwięcej takich gospodarstw znajdowało się na terenie województw: warmińsko-mazurskiego (4234), zachodniopomorskiego (3526) oraz podlaskiego (3432). Najmniej producentów ekologicznych było w województwach: opolskim (81) i śląskim (262). Najwięcej terenów ekologicznych było w województwach: zachodniopomorskim (129,4 tys. ha 0 ha), warmińsko-mazurskim (117 tys. ha) oraz podlaskim (ok. 65 tys. ha).

Uprawy ekologiczne zajmują w naszym kraju 658 tys. hektarów. Ok. 70 proc. produkcji ekologicznej to pasze oraz oraz łąki i pastwiska.

Pomimo ogólnego spadku liczby producentów ekologicznych, wzrosła liczba przetwórni ekologicznych - o 77 - do 484. Więcej jest też importerów. Głównie urzędują oni na terenie województw: mazowieckiego (107), wielkopolskiego (57) oraz lubelskiego (48).

Gospodarstwa ekologiczne w naszym kraju zajmują się głównie produkcją roślinną, ponad 80 proc. miało wyłącznie taką produkcję, a pozostałe niecałe 20 proc. - mieszaną: roślinną i zwierzęcą. 

 

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News
×

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Powstała Rada Rolnictwa Ekologicznego. Czym się będzie zajmować?

NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Polityka prywatności portali Grupy PTWP

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!