• www.rynekzdrowia.pl
  • Autor: RynekZdrowia.pl
  • 15 lutego 2016 15:07
PO apeluje o prześwietlenie przez CBA oświadczenia majątkowego wiceministra zdrowia Z oświadczenia majatkowego wiceministra Krzysztofa Łandy wynika, że w 2015 r. nie zarobił ani grosza. (fot.:mz.gov.pl)

Centralne Biuro Antykorupcyjne powinno zbadać oświadczenie majątkowe wiceministra zdrowia Krzysztofa Łandy ponieważ nie znalazły się w nim istotne informacje - przekonywali w poniedziałek posłowie PO Marcin Kierwiński i Jan Grabiec na konferencji prasowej w Sejmie.

Posłowie wskazywali, że wiceminister Łanda nie tak dawno pracował z dużymi firmami farmaceutycznymi, a teraz nadzoruje w Ministerstwie Zdrowia kluczowe departamenty dotyczące certyfikacji leków, ich wyceny i refundacji.

- Stawiamy publicznie pytanie, czy nie ma konfliktu interesów pomiędzy tym co pan wiceminister robił jeszcze nie tak dawno, a tym czym teraz się zajmuje w ministerstwie - powiedział Kierwiński.

Grabiec zaznaczył, że wiceminister nie zawarł w swoim oświadczeniu majątkowym informacji o tym, że był współwłaścicielem firm i działał w fundacjach, których przedmiot działalności jest zbieżny z jego obecną pracą w ministerstwie. Powołując się na doniesienia medialne wskazał, że Łanda uzyskał w ub.r. z tego tytułu dochody, które przekroczyły 100 tys. zł - podaje PAP.

Przeczytaj więcej na stronach portalu RynekZdrowia.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!