Weterynarze przeciwko wysyłaniu koni do japońskich rzeźni. Piszą list do ministra

Weterynarze przeciwko wysyłaniu koni do japońskich rzeźni. Piszą list do ministra
Konie są zwierzętami bardzo wrażliwymi na stres - podkreślają weterynarze. Fot. pixabay

• Polska zamierza wywozić konie do japońskich rzeźni.
• Zdaniem ekspertów, takie transporty narażą zwierzęta na silny stres.
• List w tej sprawie do ministra rolnictwa podpisało 1200 weterynarzy, a pod petycją zebrano już prawie 100 tys. podpisów.

"Konie są zwierzętami bardzo wrażliwymi na stres. Załadunek, zmiana otoczenia i sposobu żywienia, pozbawienie możliwości ruchu, towarzystwo wielu obcych zwierząt i osób - wszystkie te czynniki powodują silny stres transportowanych zwierząt. Konie przeznaczone na tucz i późniejszy ubój mogą być w różnym stanie, kondycji i wieku" - piszą specjaliści w liście otwartym skierowanym do ministra rolnictwa. Chodzi o rozmowy, jakie podjęła Inspekcja Weterynaryjna ze stroną japońską w zakresie handlu żywymi końmi, przeznaczonymi na tucz.

"Zgłosili się do nas lekarze weterynarii i studenci tego kierunku, oburzeni pomysłem eksportu polskich koni do japońskich rzeźni, z propozycją stworzenia takiego listu - tłumaczy prezes Fundacji Viva Cezary Wyszyński.

Fundacja Viva! na stronie www.ratujkonie.pl/petycja-japonia zebrała już niemal 100 000 podpisów pod petycją w sprawie zaprzestania rozmów na temat eksportu żywych zwierząt do Japonii. Z badań, zleconych przez Fundację wynika, że aż 69 proc. Polaków jest za wprowadzeniem zakazu uboju koni w ogóle - czy to w Japonii, czy to w Polsce - podkreśla Fundacja w przysłanej w poniedziałek do PAP informacji.

Ministerstwo Rolnictwa przyznaje, że 14 stycznia 2016 r. władze japońskie poinformowały o ostatecznej akceptacji nowych warunków eksportu koniny z Polski na rynek japoński. 8 lutego br. strona polska przekazała Ambasadzie RP w Tokio ostateczną listę zakładów zakwalifikowanych do wywozu mięsa końskiego i produktów z mięsa końskiego na rynek Japonii oraz fotografie i opisy plomb weterynaryjnych.

Obecnie na liście podmiotów zakwalifikowanych do wywozu mięsa końskiego i produktów z mięsa końskiego znajdują się trzy zakłady.

Od 2015 r. Główny Lekarz Weterynarii prowadzi rozmowy ze stroną japońską w celu umożliwienia eksportu żywych koni z Polski do Japonii (nie zostało określone jakie ma być przeznaczenie wywożonych koni - konie sportowe, hodowlane czy rzeźne). Obecnie strona polska oczekuje na przesłanie japońskiego kwestionariusza, którego uzupełnienie jest jednym z etapów w procedurze uzyskania dostępu do rynku.

Polski Związek Hodowców Koni poinformował Inspekcję Weterynaryjną, że planowany transport żywych koni miałby się odbywać drogą lotniczą. Przewidywany przelot z Japonii do Polski trwałby od 9 do 12 godzin w zależności od zaplanowanego międzylądowania.

 

×

SŁOWA KLUCZOWE

KOMENTARZE (1)

Do artykułu: Weterynarze przeciwko wysyłaniu koni do japońskich rzeźni. Piszą list do ministra

NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Polityka prywatności portali Grupy PTWP

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!