Szpitale: Dieta w placówkach zdrowia zastanawia RPO Adama Bodnara

Szpitale: Dieta w placówkach zdrowia zastanawia RPO Adama Bodnara
Szpitalne jedzenie popchnęło RPO do pytań. (fot.:pixabay.com/domena publiczna)

Pod rozwagę (...) poddaję uregulowanie problemu żywienia pacjentów w szpitalach poprzez wskazanie, jakie są prawa pacjenta w zakresie zapewnienia adekwatnego wyżywienia i jakie są obowiązki w tej materii podmiotu leczniczego oraz środków nadzoru - napisał w liście Rzecznik Praw Obywatelski Adam Bodnar do ministra zdrowia Konstantego Radziwiłła.

Jak informuje Rzecznik Praw Obywatelskich, pacjenci skarżą się na jedzenie w szpitalach: jest niedobre, jest go czasem za mało, chorzy dostają je trzy razy dziennie, a nie pięć razy. Obiady są zimne, a plastikowymi sztućcami nie każdy chory może się posługiwać. W efekcie chorzy muszą liczyć na dożywianie i pomoc bliskich, a przecież nie do każdego codziennie przychodzą krewni i przyjaciele.

- To wszystko dzieje się dlatego, że żywienie pacjentów jest finansowane z kontraktów NFZ. Oszczędzając na nim można więcej przeznaczać na samo leczenie. Dlatego szpitale ograniczają wysokość stawek żywieniowych, a także wprowadzają oszczędnościowe rozwiązania organizacyjne - zlecają usługi podmiotom zewnętrznym. Żywienie pacjentów jest jednak integralną częścią procesu leczniczego i towarzyszy procedurom medycznym - przypomina Rzecznik Praw Obywatelskich.

Czytaj całość materiału na RynekZdrowia.pl

 

×

KOMENTARZE (2)

Do artykułu: Szpitale: Dieta w placówkach zdrowia zastanawia RPO Adama Bodnara

NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Polityka prywatności portali Grupy PTWP

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!