XVI Europejski Kongres Gospodarczy

Transform today, change tomorrow. Transformacja dla przyszłości.

7-9 MAJA 2024 • MIĘDZYNARODOWE CENTRUM KONGRESOWE W KATOWICACH

  • 18 dni
  • 20 godz
  • 40 min
  • 54 sek

Opracowano recepturę drożdżówek, które mogą być sprzedawane w szkołach

Opracowano recepturę drożdżówek, które mogą być sprzedawane w szkołach
Prace nad nowymi przepisami dotyczącymi zasad żywienia w szkołach nadal trwają i jak się dowiedziała się "GW" w Ministerstwie Zdrowia (fot.flickr.com/Klearchos Kapoutsis)

Jak dowiedziała się "Gazeta Wyborcza", cukiernicy i piekarze zrzeszenie w Stowarzyszeniu Rzemieślników Piekarstwa RP opracowali już receptury drożdżówek, które mogą być sprzedawane w szkolnych sklepikach.

Prace nad nowymi przepisami dotyczącymi zasad żywienia w szkołach nadal trwają i jak się dowiedziała się "GW" w Ministerstwie Zdrowia, ich rezultat zostanie wkrótce przedstawiony. Na spotkanie z ministrem czekają także cukiernicy i piekarze. Na razie nie wiadomo jeszcze, kiedy do niego dojdzie.

Rzemieślnicy działają jednak szybciej niż ministrowie. Drożdżówka opracowana przez Stowarzyszenie ma mniej cukru i tłuszczu, by spełnić wymogi Ministerstwa Zdrowia. Cukiernicy - żeby utrzymać jakość - dodają więcej jajek. Tak jak tradycyjne słodkie bułki, także te dla uczniów mogą być z serem, owocami lub kruszonką.

Czytaj cały artykuł tutaj.

 

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News
×

SŁOWA KLUCZOWE

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Opracowano recepturę drożdżówek, które mogą być sprzedawane w szkołach

NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Polityka prywatności portali Grupy PTWP

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!