Minister Zdrowia Konstanty Radziwiłł podpisał nowe rozporządzenie określające, jaka żywność może być sprzedawana w sklepikach szkolnych.
- Zgodnie z propozycjami resortu zdrowia od 1 września br. do sprzedaży w szkołach dopuszcza się każdy rodzaj pieczywa (z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego) czy czekoladę gorzką o zawartości minimum 70 proc. miazgi kakaowej. Urealniono również możliwość sprzedaży produktów poprzez dopuszczenie takich o zawartości cukru nie wyższej niż 13,5g na 100 ml jeśli chodzi o artykuły mleczne i nie wyższej niż 15 g na 100 g/ml w przypadku wyrobów cukierniczych, napojów zastępujących mleko, płatków czy innych produktów niewymienionych w rozporządzeniu - mówi dr Dobrawa Biadun, radca prawny, ekspertka Konfederacji Lewiatan.
Do tej pory norma wynosiła 10 g cukrów w 100 ml, co właściwie zamykało możliwość sprzedaży takich produktów. Jak bowiem wskazywała Konfederacja Lewiatan w pracach nad poprzednim rozporządzeniem - niewiele wyrobów znajdujących się na rynku spełniało tak wyśrubowane normy.
KOMENTARZE (0)
Do artykułu: Minister uratował sklepiki szkolne