Lekcje religii nie będą finansowane z budżetu państwa? Rząd zajął stanowisko

• Autor: Parlamentarny.pl (JS)
  • 26 stycznia 2016 20:22
Lekcje religii nie będą finansowane z budżetu państwa? Rząd zajął stanowisko Projekt przedłożony przez minister edukacji narodowej, nie zyskał poparcia rządu. Rada Ministrów negatywnie oceniła zawarte w nim zmiany (fot. KPRM/twitter)

· Rząd na dzisiejszym (26 stycznia) posiedzeniu zajął się obywatelskim projektem nowelizacji o systemie oświaty.
· Projekt zakłada zaprzestanie finansowania lekcji religii z budżetu państwa.
· Pierwsze czytanie tego projektu ma odbyć się w tym tygodniu w Sejmie.

Rada Ministrów na dzisiejszym (26 stycznia) posiedzeniu zajmowała się m.in. obywatelskim projektem nowelizacji o systemie oświaty. Zakłada on m.in. zaprzestanie finansowania lekcji religii z budżetu państwa. Zaproponowano w nim także przyznanie prawa do decydowania o udziale w lekcjach religii w szkołach ponadgimnazjalnych wyłącznie uczniom, z pominięciem decyzji rodziców.

Projekt przedłożony przez minister edukacji narodowej, nie zyskał poparcia rządu. Rada Ministrów negatywnie oceniła zawarte w nim zmiany.

W odniesieniu do propozycji wprowadzenia zasady mówiącej o tym, że decyzja o udziale w lekcjach religii należałaby wyłącznie do uczniów, rząd podkreśla, że może to stanowić istotne naruszenie praw rodziców.

Konstytucja RP gwarantuje bowiem rodzicom prawo do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami. Wychowanie powinno uwzględniać poziom dojrzałości dziecka, wolności jego sumienia i wyznania. Zdaniem rządu przyznanie rodzicom prawa o decydowaniu o uczestnictwie w lekcjach religii w publicznych szkołach ponadgimnazjalnych doskonale respektuje zasadę budowania właściwych relacji w rodzinie i współuczestniczenia w podejmowaniu decyzji w miarę pogłębiania dojrzałości dziecka.

Kolejna kwestia dotyczy wprowadzenia zakazu finansowania lekcji religii za środków publicznych.

Według rządu finansowanie zajęć z religii przez kościoły lub inne związki wyznaniowe, czyli praktycznie przez rodziców, którzy są członkami tych wspólnot religijnych, byłoby naruszeniem dwóch zasad konstytucyjnych: wolności religii i bezpłatności nauki.

Art. 53 ust. 4 Konstytucji mówi o tym, że religia kościoła czy związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole. Z tego względu wprowadzenie odpłatności za uczestnictwo w nauczaniu religii, organizowanej w szkole publicznej, mogłoby być odbierane jako naruszanie zagwarantowanej wolności religii.

Przyjęcie negatywnego stanowiska wobec projektu rekomendowała rządowi minister Anna Zalewska. Szefowa MEN na antenie RMF FM mówiła w poniedziałek (25 stycznia), że standardem w Unii Europejskiej jest utrzymywanie lekcji religii z budżetu państwa. - W większości krajów europejskich religia jest finansowana z budżetu państwa - zaznaczyła. W ocenie minister obywatelski projekt ustawy zachęca do łamania konstytucji i Kodeksu pracy; jest również niezgodny z konkordatem.