Powstał projekt ustawy, który ma sprawić, że sklepy o powierzchni powyżej 250 mkw. będą zobowiązane do przekazywania żywności potrzebującym.
Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zwróciła się do marszałka Senatu o podjęcie postępowania w sprawie inicjatywy ustawodawczej dotyczącej projektu ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.
Ustawa określa zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców żywności w celu przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym wynikającym z marnowania żywności.
Za sprzedawcę żywności autorzy ustawy uważają podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze w zakresie sprzedaży żywności w jednostce lub jednostkach handlu detalicznego lub hurtowego o powierzchni handlowej powyżej 250 mkw., w których przychody ze sprzedaży środków spożywczych stanowią co najmniej 50 proc. przychodów ze sprzedaży wszystkich towarów.
KOMENTARZE (0)
Do artykułu: Koniec z marnowaniem żywności przez sklepy?