Drożdżówki w szkole według nowej receptury: Opracowano przepis na radziwiłówkę

Drożdżówki w szkole według nowej receptury: Opracowano przepis na radziwiłówkę
Nowy minister zdecydował o powrocie drożdżówek do sprzedaży, ale pod warunkiem, że ulegnie zmianie ich receptura (fot.flickr.com/Klearchos Kapoutsis)

• Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej opracowała przepis na drożdżówkę, która będzie mogła trafić do szkół.
• Teraz w sprawie receptury musi się wypowiedzieć Główny Inspektorat Sanitarny.

Receptura ma być znana w połowie kwietnia. Będzie ją mogła produkować każda firma, która zgłosi się po recepturę i pozytywnie przejdzie weryfikację stowarzyszenia. Organizacja zgłosiła do urzędu patentowego znak "Produkt Prozdrowotny RPŻP".

Na pierwszy ogień pracy Rady idzie zagadnienie poprawy zaopatrzenia sklepików w szkołach w żywność tak, aby była zdrowa i smaczna. Pierwszym krokiem w tym kierunku jest drożdżówka radziwiłłówka.

Zobacz też: Będzie łatwiej dostać się do sanatorium?

Poprzednia ekipa ministerstwa zdrowia zdecydowała o usunięciu drożdżówek ze sprzedaży w szkolnych sklepikach. Nowy minister zdecydował jednak o powrocie ciastek do sprzedaży, ale pod warunkiem, że ulegnie zmianie ich receptura. Chodzi m.in. o to, by cukier w produktach sprzedawanych w szkolnych sklepikach można było zastąpić owocowym farszem, w których zamiast cukru będą wykorzystane winogrona.

Czytaj cały artykuł tutaj.

 

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News
×

FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Polityka prywatności portali Grupy PTWP

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!