• Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej opracowała przepis na drożdżówkę, która będzie mogła trafić do szkół.
• Teraz w sprawie receptury musi się wypowiedzieć Główny Inspektorat Sanitarny.
Receptura ma być znana w połowie kwietnia. Będzie ją mogła produkować każda firma, która zgłosi się po recepturę i pozytywnie przejdzie weryfikację stowarzyszenia. Organizacja zgłosiła do urzędu patentowego znak "Produkt Prozdrowotny RPŻP".
Na pierwszy ogień pracy Rady idzie zagadnienie poprawy zaopatrzenia sklepików w szkołach w żywność tak, aby była zdrowa i smaczna. Pierwszym krokiem w tym kierunku jest drożdżówka radziwiłłówka.
Zobacz też: Będzie łatwiej dostać się do sanatorium?
Poprzednia ekipa ministerstwa zdrowia zdecydowała o usunięciu drożdżówek ze sprzedaży w szkolnych sklepikach. Nowy minister zdecydował jednak o powrocie ciastek do sprzedaży, ale pod warunkiem, że ulegnie zmianie ich receptura. Chodzi m.in. o to, by cukier w produktach sprzedawanych w szkolnych sklepikach można było zastąpić owocowym farszem, w których zamiast cukru będą wykorzystane winogrona.
Czytaj cały artykuł tutaj.