Rzepliński: Stanowisko Komisji Weneckiej oczywiste dla prawników

• Autor: PAP/JS
  • 11 marca 2016 14:40
Rzepliński: Stanowisko Komisji Weneckiej oczywiste dla prawników Andrzej Rzepliński (fot.facebook.com)

W ocenie prezesa TK prof. Andrzeja Rzeplińskiego dla "każdego prawnika jest oczywiste", jakie będzie stanowisko Komisji Weneckiej wobec polskiego TK. "Moralnie i politycznie jesteśmy zobligowani do poszanowania tego stanowiska" - dodał Rzepliński.

"Czekam na opublikowanie stanowiska Komisji Weneckiej, ale dla każdego prawnika jest oczywiste, jakie ono będzie" - powiedział dziennikarzom w Olsztynie prezes Trybunału Konstytucyjnego, który w Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim wygłaszał wykład na temat sądów konstytucyjnych w Polsce i na świecie.

Pytany przez dziennikarzy o to, jak powinien zachować się rząd wobec stanowiska Komisji Weneckiej Rzepliński odpowiedział, że "jeśli jakieś państwo chce się zaliczać do państw cywilizowanych", to powinno przestrzegać tego stanowiska.

Czytaj też: Szymański o opinii Komisji Weneckiej: tezy kluczowe pozostały takie jak były

"Jesteśmy zobowiązani jako państwo członkowskie UE, jestem przekonany, że w dalszym ciągu jako państwo Zachodniej Europy i jako państwo cywilizowane, do poszanowania (stanowiska Komisji Weneckiej - PAP), bo to, co otrzymamy obliguje nas moralnie i politycznie. Co nie oznacza, że co do litery. Ale bez obrażania się i bez mówienia, że to jest przyjęte przez nie wiadomo kogo i nie wiadomo po co, w jakimś pałacu i co to w ogóle jest, że oni w jakimś pałacu obradują, a nie gdzieś w namiocie itd." - mówił w Olsztynie prof. Rzepliński.

• Teresa 2016-05-21 13:04:34
    Trzeba ZMIENIĆ komunistę rzeplińskiego,który nie ORZEKA zgodnie z KONSTYTUCJĄ , tylko zgodnie z wolą PO-PSL-SLD i PO-Nowoczesnej!!!Jak orzek ustawę z czerwca 2015r.albo jest zgodna z konstytucją albo NIE a nie jakieś dzielenie!!!To tak: jajko jest zepsute,ale nie dokonica ,bo skorupka jest zdrowa (cała )!???Zdrowy ten rzepliński,czy CHORY !!!!???? No i DLACZEGO do GRUDNIA-2015r. nie REAGOWAŁ jak PIS zgłaszał ŁAMANIE KONSTYTUCJI!??? !!! ... POLECAM wszystkim POLAKOM !!!! .. link: .. ZaKODowani - Evtis & Basti