MZ: Prezes NFZ odwołany ze stanowiska

• Autor: PAP/JS
  • 11 marca 2016 12:34
MZ: Prezes NFZ odwołany ze stanowiska Tadeusz Jędrzejczyk, prezes Narodowego Funduszu Zdrowia, został odwołany ze stanowiska (fot. PTWP)

Tadeusz Jędrzejczyk, prezes Narodowego Funduszu Zdrowia, został odwołany ze stanowiska - poinformowała w piątek PAP rzeczniczka resortu zdrowia Milena Kruszewska.

Jędrzejczyk był dyrektorem funduszu od czerwca 2014 r.Jędrzejczyk jest lekarzem, absolwentem Akademii Medycznej w Gdańsku. Ma specjalizację z zakresu medycyny społecznej, organizacji ochrony zdrowia i zdrowia publicznego. Pracował jako lekarz w szpitalu na gdańskiej Zaspie, następnie w ZOZ nr 3 w Gdańsku jako asystent, a potem jako adiunkt w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym.

W latach 2008-2009 był zastępcą dyrektora ds. medycznych Pomorskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ. Od 2010 roku był zastępcą dyrektora naczelnego ds. lecznictwa Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku. W październiku 2013 r. został dyrektorem pomorskiego oddziału Funduszu.

W czerwcu 2014 r. na prezesa NFZ powołał Jędrzejczyka premier Donald Tusk na wniosek ministra zdrowia Bartosza Arłukowicza po uzyskaniu pozytywnej opinii Rady Funduszu.

Podobał się artykuł? Podziel się!