• Autor: PAP/JS
  • 10 lutego 2016 17:53
Minister MSWiA powołał Andrzeja Łapińskiego na stanowisko komendanta wojewódzkiego policji w Łodzi 44-letni insp. Andrzej Łapiński od października 2013 roku był komendantem miejskim policji w Białymstoku, a wcześniej komendantem powiatowym policji w Mońkach (fot. lodz.policja.gov.pl)

Inspektor Andrzej Łapiński 10 lutego został mianowany komendantem wojewódzkim policji w Łodzi. Dotychczas pełnił funkcję komendanta miejskiego policji w Białymstoku.

Powołany przez ministra spraw wewnętrznych i administracji na wniosek komendanta głównego policji inspektor Łapiński zastąpił insp. Tomasza Michułka. Dotychczasowy KWP w Łodzi został szefem mazowieckiej policji z siedzibą w Radomiu.

44-letni insp. Andrzej Łapiński od października 2013 roku był komendantem miejskim policji w Białymstoku, a wcześniej komendantem powiatowym policji w Mońkach (do 3 lipca 2012 roku).

Służbę w policji rozpoczął w 1992 roku. Jest magistrem prawa, absolwentem Uniwersytetu w Białymstoku oraz Wyższej Szkoły Policji w Szczytnie. Od początku związany był z pionem kryminalnym. Początkowo w KRP w Białymstoku później w Centralnym Biurze Śledczym KGP gdzie, jako naczelnik zajmował się m.in. zwalczaniem przestępczości zorganizowanej i wywiadem kryminalnym.

Odznaczony m.in. złotą i srebrną odznaką "Zasłużony Policjant" oraz Brązowym Krzyżem Zasługi. Ma żonę i dwójkę dzieci. Interesuje się komputerami i informatyką.

Nowy komendant łódzkich policjantów obowiązki przejął w obecności insp. Heleny Michalak, zastępcy komendanta głównego policji. W uroczystości wzięła udział kadra kierownicza Garnizonu Łódzkiego oraz zaproszeni goście, m.in. wicewojewoda łódzki Karol Młynarczyk, członek zarządu województwa łódzkiego Joanna Skrzydlewska oraz wiceprezydent Łodzi Krzysztof Piątkowski.