Instytut Książki bez dyrektora. Stanowisko stracił Grzegorz Gauden

• Autor: PAP/GP
  • 01 kwietnia 2016 17:29
Instytut Książki bez dyrektora. Stanowisko stracił Grzegorz Gauden Instytut Książki to narodowa instytucja kultury, której celem jest popularyzacja książek i czytelnictwa oraz promocja polskiej literatury i języka. (fot.:wikipedia.org/CC BY-SA 4.0)

• Grzegorz Gauden został w piątek (1 kwietnia) odwołany ze stanowiska dyrektora Instytutu Książki.
• Jako powody dymisji Anna Lutek, rzecznik MKiDN, wymieniła wyniki kontroli w IK przeprowadzonej jeszcze przez min. Omilanowską oraz brak skutecznych działań IK w powstrzymaniu spadku czytelnictwa.

Instytutem Książki Gauden kierował przez osiem lat. Rzecznika MKiDN, wyjaśniła, że podstawą jego dymisji były wyniki kontroli przeprowadzonej w kwietniu ub. roku przez min. kultury Małgorzatę Omilanowską. Kontrola ta wykazała przekroczenie budżetu IK a także nieprawidłowości w zawieranych przez IK umowach. Kolejną kontrolę zarządzono w grudniu zeszłego roku i potwierdziła ona, że w Instytucie Książki nie dzieje się dobrze - powiedziała Lutek.

Według niej na decyzji o dymisji Gaudena zaważyły też badania czytelnictwa Polaków ogłoszone w marcu przez Bibliotekę Narodową. Wykazały one, że 63 proc. Polaków w 2015 r. nie przeczytało ani jednej książki. To najgorszy wynik od ponad dekady; 14 proc. badanych Polaków znalazło się poza kulturą pisma - nie czyta książek, gazet ani wiadomości w internecie.

- Od kilu lat MKiDN przeznacza spore środki na promocję czytelnictwa - to jedno z zadań Instytutu Książki. Jak widać, nie przynosi to żadnych efektów, a działania podejmowane przez tę instytucję są niezadowalające - mówiła Lutek.

Przeczytaj: Pierwszy dzień programu 500 plus

Grzegorz Gauden w latach 1975-1977 pełnił funkcję przewodniczącego komisji kultury zarządu wojewódzkiego Socjalistycznego Związku Studentów Polskich. Na początku lat 80. działał w Solidarności, był redaktorem naczelnym dziennika "Wiadomości Dnia", a także "Obserwatora Wielkopolskiego". Po wprowadzeniu stanu wojennego internowano go na okres od 13 grudnia 1981 do 7 lipca 1982. Po zwolnieniu współpracował z wydawnictwami drugiego obiegu. Od 1984 do 1993 przebywał na emigracji w Szwecji. Studiował na Uniwersytecie w Lund, organizował szwedzki Komitet Poparcia Solidarności.

Od 1989 r. zaczął publikować w prasie krajowej, m.in. we "Wprost". Po powrocie do kraju został przedstawicielem koncernu Bulls Press zajmującego się dystrybucją w Polsce komiksów i materiałów agencyjnych. Od 1995 pozostawał związany z norweskim koncernem prasowym Orkla Media. W 1999 został prezesem zarządu spółki Presspublica, a w okresie od września 2004 do września 2006 był redaktorem naczelnym dziennika "Rzeczpospolita".

Instytut Książki to narodowa instytucja kultury, której celem jest popularyzacja książek i czytelnictwa oraz promocja polskiej literatury i języka polskiego na świecie. Od 1 kwietnia 2010 Instytut przejął wydawanie czasopism patronackich ministra kultury i dziedzictwa narodowego. Nazwisko następcy Gaudena na stanowisku dyrektora IK nie jest jeszcze znane, ale, jak powiedziała Lutek, zostanie ono ogłoszone "w najbliższym czasie".

Podobał się artykuł? Podziel się!