XVI Europejski Kongres Gospodarczy

Transform today, change tomorrow. Transformacja dla przyszłości.

7-9 MAJA 2024 • MIĘDZYNARODOWE CENTRUM KONGRESOWE W KATOWICACH

• 18 dni
  • 20 godz
  • 40 min
  • 54 sek

Herbert Wirth odwołany ze stanowiska prezesa KGHM

Rada KGHM odwołała Herberta Wirtha z funkcji prezesa. (Fot.: PTWP, Paweł Pawłowski)

Rada nadzorcza KGHM odwołała Herberta Wirtha z funkcji prezesa spółki. Posadę stracili także trzej inni członkowie szefostwa spółki. Nowym prezesem został Krzysztof Skóra.

Obok Wirtha odwołani zostali także: pierwszy wiceprezes Jarosław Romanowski, piastujący także funkcję przewodniczącego rady dyrektorów w KGHM International Ltd. oraz w KGHM Ajax Mining Inc., odpowiedzialny za kwestie korporacyjne wiceprezes Marcin Chmielewski oraz wiceprezes ds. rozwoju Jacek Kardela.

Herbert Wirth kieruje spółką już dość długo, bo od czerwca 2009 roku. Przez te 6,5 roku udało mu się przekształcić firmę z koncernu „jednopaństwowego” w grupę działającą na kilku kontynentach. To jedno z najbardziej spektakularnych osiągnięć w polskim biznesie od czasu zmiany ustrojowej.

Rada powołała nowego prezesa, Krzysztofa Skórę, który w przeszłości był już prezesem koncernu i po wygranych przez PiS październikowych wyborach parlamentarnych był głównym kandydatem na to stanowisko.

58-letni Krzysztof Skóra jest radnym sejmiku dolnośląskiego, gdzie sprawuje funkcję wiceprzewodniczącego. Należy do klubu radnych Prawa i Sprawiedliwości. W latach 2006-2008 stał na czele KGHM. Jednak na początku 2008 roku Zdzisław Gawlik, ówczesny wiceminister skarbu odwołał go z funkcji prezesa. Jednym z argumentów zmiany zarządu spółki były zarzuty dotyczące “zaskakujących decyzji co do spółek zależnych.”

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Herbert Wirth odwołany ze stanowiska prezesa KGHM

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.