Bugaj: Zagłosuję na partię Razem. Ich stanowisko w sprawie TK mi odpowiada

• Autor: GP
  • 14 marca 2016 11:37
Bugaj: Zagłosuję na partię Razem. Ich stanowisko w sprawie TK mi odpowiada Ryszard Bugaj zapowiedział, że zagłosuje na partię Razem. (fot.:youtube.com)

• W piątkowym (11 lutego) programie publicystycznym ekonomista zapowiedział, że w obecnej sytuacji politycznej jest gotowy popierać partię Razem.
• Pytany o KOD podkreślił, że nie widzi w tym ruchu miejsca dla siebie.
• Potępił też ton wypowiedzi Jarosława Kaczyńskiego o Komitecie. Uważa, że lider PiS przesadził.
• Samego Kaczyńskiego uznał za więźnia sytuacji, którą polityk PiS stworzył wokół TK.

W piątek (11 marca) Ryszard Bugaj, polityk, ekonomista i były polityk Unii Pracy udzielił wywiadu portalowi Wirtualna Polska. Obecnie popiera partię Razem i zastrzega, że nie czuje sympatii do Komitetu Obrony Demokracji. W czasie rozmowy uzasadnił swój stosunek do obecnej sytuacji politycznej, sporu o TK, diagnozował też sytuację Jarosława Kaczyńskiego.

Bugaj zapowiedział, że jest gotowy oddać swój głos na partię Razem.

- Ich stanowisko mi odpowiada. Oni nie mówią, że Trybunał Konstytucyjny to jest serce demokracji - argumentował polityk, który w pierwszej połowie lutego opuścił prezydencką Narodową Radę Rozwoju.

Następnie został zapytany o KOD. Bugaj nie czuje się związany z postulatami protestujących, ale jednocześnie słowa Jarosława Kaczyńskiego o Mateuszu Kijowskim i jego zwolennikach uważa za niedopuszczalne.

Przeczytaj: Eksperci PiS przygotowują się do opiniowania stanowiska Komisji Weneckiej

- Przekroczył pewne granice. Ceniłem sobie jego postawę, jak miał np. problem z Markiem Jurkiem, kiedy ten chciał zakazu przerywania ciąży nawet w przypadku gwałtu i podobnych sytuacji - mówił Bugaj. - Natomiast w tej chwili... Pytam: Do kogo on mówi? (...) Niech powie! Po tej stronie, którą krytykuje są ludzie przecież o niewątpliwych zasługach dla polskiej demokracji, np. Henryk Wujec - żołnierz rewolucji, nieskazitelny człowiek.

W kwestii samego Trybunału Konstytucyjnego Bugaj przypomina, że jest nadal na stole propozycja Pawła Kukiza, który zamierza zmienić Konstytucję. Były polityk Unii Pracy o samym działaniu Jarosława Kaczyńskiego mówi, że stał się zakładnikiem sytuacji.

W ocenie ekonomisty nie jest i nie było celem Kaczyńskiego zniszczenie TK, ale sytuacja z każdym tygodniem wymykała się i w końcu wymknęła spod kontroli lidera PiS.

• tantus 2016-03-20 09:39:53
    Brawo, panie profesorze! Coraz bardziej Pana lubię!
  • Natasza 2016-03-15 10:17:00
    To skutek cholesterolu na rozum coś mu padło na starość ,
  • Shinn 2016-03-15 09:41:38
    Ciekawe czy na taką ewentualność są gotowe teczki o współpracy z SB ? :D
  • POLAK 2016-03-15 08:12:09
    PANIE GUGAJ KOŁKA NIE STRUGAJ . BAJU BAJU GUGAJU BĘDZIESZ W RAJU.
  • danglan 2016-03-15 07:00:04
    ...i walic to, ze nie maja programu ,aby dokopać pis....jak wygra raze to odrazu kobiety moga zakładać burke a sejm w prowadząc prawo szariatu....
  • adsenior 2016-03-15 06:16:18
    No i co z tego, każdy Polak, może głosować na kogo chce, również na zdrajców i donosicieli na Ojczyznę!!