Ministerstwo rolnictwa chce jednej agencji badającej żywność

Ministerstwo rolnictwa chce jednej agencji badającej żywność
Powierzenie tych zadań jednej inspekcji, która całościowo będzie czuwała nad szeroko rozumianym bezpieczeństwem i jakością produktów, zapewni pełniejszą ochronę zdrowia, zapowiada minister. (fot.: minrol.gov.pl)

W resorcie rolnictwa opracowana została koncepcja poprawy bezpieczeństwa żywności w Polsce, planowane jest powołanie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności - poinformował we wtorek (16 lutego) minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel.

- Koncepcja jest oparta na zintegrowanym podejściu "od pola do stołu" i powinna stanowić bazę wyjściową do przeprowadzenia reform w sferze instytucjonalnej. Polegać to powinno na zintegrowaniu wszystkich procesów kontrolnych i monitorujących w całym łańcuchu żywnościowym. Konsekwencją takiego podejścia jest potrzeba skonsolidowania wszystkich instytucji zaangażowanych w nadzór nad tym łańcuchem - tłumaczył minister.

W skład Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności mają wejść trzy inspekcje podległe resortowi rolnictwa (Inspekcja Weterynaryjna, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych), a także w części swoich kompetencji Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzorowana przez Ministra Zdrowia, a także Inspekcja Handlowa, funkcjonująca w ramach struktury Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

W opinii resortu rolnictwa skonsolidowanie inspekcji zapewni lepszą organizację pracy, optymalne wykorzystanie bazy laboratoryjnej, specjalistycznego sprzętu dotychczasowych inspekcji, a także ich zasobów kadrowych i majątkowych. Połączenie inspekcji pozwoli na wyeliminowanie przypadków dublowania się lub nakładania kompetencji w niektórych obszarach objętych nadzorem, a jednocześnie nastąpi zintegrowanie różnych działań, które obecnie są rozproszone w wielu instytucjach.

Powierzenie tych zadań jednej inspekcji, która całościowo będzie czuwała nad szeroko rozumianym bezpieczeństwem i jakością produktów, zapewni pełniejszą ochronę zdrowia i lepiej zabezpieczy interesy konsumentów - podkreślił szef resortu rolnictwa. Dodał, że kluczową sprawą jest, aby połączyć wszystkie zadania związane z nadzorem w łańcuchu żywnościowym, a nie tylko te podległe resortowi rolnictwa.

Ponadto - zdaniem resortu - konsolidacja pozwoli na szybsze i kompleksowe przeprowadzenie kontroli u przedsiębiorcy zapobiegając zwielokrotnianiu ich poprzez dotychczasowe odrębne instytucje, co niejednokrotnie utrudnia prowadzenie działalności gospodarczej.

Zakłada się, że Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności będzie miała organy na poziomie centralnym, wojewódzkim i powiatowym. Za przyjęciem takiego "zhierarchizowanego modelu organizacyjnego" nowej inspekcji przemawia charakter jej zadań ukierunkowanych na zapewnienie bezpieczeństwa żywności, a w konsekwencji ochronę zdrowia i życia konsumentów.

Niezależnie od sposobu utworzenia inspekcji -czy poprzez przejęcie istniejących instytucji, czy utworzenie nowej - zaproponowano, by minister rolnictwa powołał zespół ds. reformy instytucjonalnej na rzecz poprawy bezpieczeństwa żywności w Polsce. Zapewni to ciągłość działań konsolidowanych inspekcji przed formalnym powołaniem instytucji.

Przewiduje się, że nowa inspekcja zacznie funkcjonować od 1 stycznia 2017 roku.

 

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News
×

FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Polityka prywatności portali Grupy PTWP

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!